DEZE VOORSTELLING IS IN HET NEDERLANDS
THIS PERFORMANCE IS IN DUTCH
Simon, Meneka en Yukiko hebben eerder de handen in elkaar geslagen voor de theatervoorstelling Egmont- Lang Leve de vrijheid samen met pianist Tobias Borsboom. Egmont is een theaterconcert dat het viertal maakte ten tijden van de corona pandemie met steun van de regeling Balkonscènes van het Fonds Podiumkunsten. Egmont is nog steeds te boeken voor uw evenement. Een impressie van deze voorstelling vindt u hier: EGMONT-LANG LEVE DE VRIJHEID
Voor het maken van HAUGTUSSA werd er financiele steun verleend door het NORMA Fonds en Stichting Yala Music faciliteerde het praktische gedeelte van het maak-proces.
Een Haugtusse is van origine een verleidelijk, mystiek wezen uit de Scandinavische folklore. De Noorse schrijver Arne Garborg schreef pachtige gedichten over Veslemøy, het meisje uit de bergen, die later de naam Haugtussa krijgt. Edvard Grieg koos 8 gedichten van Garborg uit om liederen van te maken. Wij hebben voor deze voorstelling de liederen gecombineerd met fragmenten uit Albert Verweys “Persephone” en Herman Gorters “Mei”.
We ontmoeten Veslemøy als ze net geschrokken is van de stemmen in haar hoofd die zij geesten noemt.
Het wordt al gauw duidelijk dat Veslemøy een sterke monkey-mind heeft die haar graag in een negatieve spiraal wil trekken. Zij vecht hiertegen door zich terug te trekken in het bos en verhalen te schrijven in haar dagboek. Dit zijn de verhalen waar ze het liefst verblijft. Hierdoor raken realiteit en fictie met erkaar vertrengeld.
Veslemøy is daarbij verliefd op een jongen uit het dorp en waant zich ook geliefd door hem. Niets is minder waar. Net zoals de mensen in het dorp wil ook deze jongen liever niet met haar gezien worden.
Zal het haar lukken om zichzelf te beschermen tegen haar negatieve en destructieve gedachten? Of is het beter als ze terugkeert naar de natuur?
De première van HAUGTUSSA is op 24 juni om 16:00 op De Zonneboog, Zeebiesweg 50 in Lelystad.
Aanvang: 16:00
Entree: Vrij. Donatie wordt zeer op prijs gesteld.
De voorstelling is vanaf augustus 2023 te boeken via: join.yalamusic@gmail.com
Simon Mulder (1986) woont in Amsterdam, studeerde vergelijkend-historische taalwetenschap te Leiden en wijsbegeerte en klassieke talen te Amsterdam.
Hij geeft Grieks en Latijn in het middelbaar onderwijs en schrijft gedichten, waarbij hij vaak gebruik maakt van de vaste vorm (rijm en metrum), en essays.
Als vertaler debuteerde hij in 2022 bij Uitgeverij HetMoet met ‘Volmaakt moment’, een bundel vertalingen uit het dichtwerk van Paul Verlaine, waarvoor hij het Thérèse Cornips Stipendium ontving.
Daarnaast legt hij zich toe op de klassieke voordrachtskunst en draagt hij voor uit eigen werk, maar brengt ook klassiekers uit de literatuurgeschiedenis opnieuw tot leven op het podium. Hij stond tweemaal op het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Behalve in Nederland trad hij op in België, Engeland, Frankrijk, Portugal, Rusland en Japan.
Verder is hij oprichter en artistiek leider van Stichting Feest der Poëzie, waarmee hij literaire evenementen met voordracht en muziek en soms ook film en theater organiseert, van literair-historische voorstellingen tot optredens door dichters en musici van nu. Tevens verzorgt hij bij het Feest der Poëzie de uitgave van Avantgaerde, een geheel met de hand gezet, gedrukt en gebonden tijdschrift voor de vormvaste dichtkunst.
Samen met Rob van Kan organiseert hij sinds 2019 het Art Nouveau Festijn over Den Haag rond 1900. Op theaterfestival De Parade speelde hij in een voorstelling rondom het eerste bewegende panorama sinds meer dan een eeuw en met musici rondom pianist Tobias Borsboom speelde hij in voorstellingen rondom Schubert, Erasmus en Beethovens Egmont. Verder is hij bestuurslid van het Frederik van Eeden Genootschap en het Pianola Museum, en redactielid van literair tijdschrift Armada en van Arabesken, tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap.
Meneka Senn (Colombo, Sri-Lanka) groeide op in Amsterdam.
Na haar Bachelor studie klassiek Zang aan het conservatorium van Amsterdam besloot Meneka Senn zich te specialiseren in (vroege) barok opera. Ze nam ze deel aan het Exzellenz Program Barock Vokal in Mainz, Duitsland, waar ze lessen volgde van o.a. Andreas Scholl.
Meneka trad op in opera producties onder leiding van Sigiswald Kuijken, Maris Kupcs, Fabio Bonnizoni en Raphael Alpermann, en zong in de ensembles van onder meer Philippe Herreweghe, Peter Philips en Ton Koopman. Operarollen op haar repertoire zijn o.a. Valetto, Drusilla, Amore, (L’incoronazione di Poppea), Cherubino (Le Nozze di Figaro), Pamina (die Zauberflöte), Leila (Les pêcheurs de perles). In februari 2017 werd ze toegelaten tot het Carnegie Hall young artist program in New York, waar ze samenwerkte met de Tallis Scholars. Van 2017-2019 was ze als solist verbonden aan het Opera theater J.K Tyla in Pilsen, Tsjechië. Met hun Monteverdi productie van L’Orfeo, waar zij de rollen van La Musica en Euridice vertolkte, stond ze onder meer in het Markgräfliches Theater Bayreuth.
Meneka vervolgde haar studie , Master of Music, aan het conservatorium van Tilburg bij Sinan Vural. Sinds 2018 wordt ze gecoacht door Maurits Draijer. Ze werkte als zangeres en actrice samen met SILBERSEE en de Toneelmakerij. De afgelopen seizoenen ontwikkelt Meneka zich ook als concertzangeres en wordt veelvuldig gevraagd de sopraan solo’s te vertolken in verschillende bachcantates als ook in werken als Le Petite messe solennelle (Rossini) , Requiem (Fauré), Mattheus Passion (Bach), Requiem (Mozart). Naast haar werk als uitvoerend musicus is Meneka medeoprichter van B.O.O.M! Bold Opera On the Move in Utrecht waar zij 4 jaar co-artistiek leider was. In 2019 richtte zij Stichting Yala Music op, die muziek producties organiseert in binnen-en buitenland. Sinds 2020 werkt Meneka ook als freelance regie assistent bij De Nationale Opera Amsterdam.
Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire. Geboren in Japan, woont ze nu in Nederland. Ze is zowel actief als pianist als als fortepianist en treedt op als solist en in kamermuzieksamenwerkingen voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen. Internationaal trad ze op in Duitsland, Polen en Japan. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Krakau Philharmonisch Orkest, waar ze het 5e pianoconcert van Beethoven speelde. Met pianist Tobias Borsboom vormt ze een pianoduo, dat regelmatig in Japan optreedt. In 2019 waren zij de winnaars van de audities ‘Shizuoka no Meishu-tachi’.
Yukiko Hasegawa studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam voor haar Master’s Degree (2011), bij Willem Brons en voor een Bachelor’s Degree voor Fortepiano (2009), bij Stanley Hoogland.
Yukiko zette haar artistieke en pianistische ontwikkeling voort door deel te nemen aan de Imola Piano Academie Eindhoven en masterclasses, gegeven door o.a. Jan Wijn, Jan Boguslaw Strobel, Georg Friedrich Schenck, Klaus Hellwig en Geoffrey Douglas Madge.
In 2020 bracht Yukiko haar debuutalbum Eternal Longing uit, met daarop drie monumentale pianowerken van Beethoven, Franck en Schumann.
Dit werd vanwege de poëtische kwaliteiten zeer positief ontvangen in de pers, waaronder een lovende recensie in “Pianist” met de hoogst mogelijke waardering van 10: “Something in Hasegawa is unimaginably pure” (Pianist), “Pure poëzie” (De Nieuwe Muze)